Zoals veel van mij collega's heb ook ik de coronatijd aangegrepen om zaken die wat verder in de toekomst gepland stonden vast op te pakken. Het ontwikkelen van mijn eigen huisstijl stond op mijn verlanglijstje voor het najaar, als ik zou zijn afgestudeerd, maar in maart al zette ik de eerste stappen naar mijn creatieve schoonzusje Lilian Heek, grafisch vormgever van Aartje Vormgeving.
Zij nam geen halve maatregelen; ik werd meteen aan het werk gezet met een kernwaardenopdracht. Door corona stilgezet, mocht ik plotseling even helemaal stilstaan bij de identiteit van mijn praktijk. Stilstaan bij mijn doelen: waar sta ik voor, waar geloof ik in, wat verbindt mij en wie wil ik zijn? Stilstaan bij mijn kerwaarden: waar ga ik voor, waar wil ik ten allen tijde aan vast houden, zelfs als ik er niet voor word beloond? En stilstaan bij gedrag: welke werkwoorden zijn voor mij belangrijk en inspireren mij? Via al deze vragen doorliep ik de Golden Circle van Simon Sinek, die uiteindelijk leidt naar de WHY. Dat was het basis uitgangspunt waar Lilian mee aan de slag ging.

Toen ik haar eerste ontwerp binnenkreeg, was ik er echt door geraakt: dit was mijn logo en niet dat van een willekeurige coach of therapeut. Ze schreef er de volgende toelichting bij:
In het Beeldmerk (the icon) hebben we strakke lijnen gebruikt om twee handen weer te geven. Door het lijnenspel door elkaar heen te laten lopen geven we diepte en een dynamische weergave van deze organische vormen. Hiermee willen we het ‘fysieke’ aspect belichten.
- 1-de hand’ onder’ heeft een liggende houding. Het symboliseert het loslaten, ontspannen. Deze hand staat voor de klant, de ontvanger. Bijpassend kernwoord: moed.
- 2-de hand ‘boven’ komt de open cirkel binnen en heeft een ‘zachte’ houding. Deze staat voor de coach en craniotherapeut - de helper. Bijpassende kernwoorden: wijsheid en toewijding.
- Geen “top-down” methode dus, maar samen opzoek naar herstel (de twee handen).
Het tweede onderdeel van het beeldmerk, is de open cirkel. Deze speelt een belangrijke rol in de verbinding van het beeldmerk met de typografie (the word mark). Het vormt naast de open cirkel, ook de letter ‘C’. We zijn bij het ontwerp uitgegaan van de volgende kernwaarden: toewijding, moed en wijsheid. De cirkel staat symbool voor eenheid en heelheid, oneindigheid en voor absolute vrijheid, door niets gebonden. In het middelpunt staat het individu. Door middel van (zachte) aanraking ga je op zoek naar herstel. In het beeldmerk komen werkwoorden: herstellen, aanraken, bemoedigen en onderzoeken terug. Het lijnenspel van de handen zou je ook kunnen zien als allemaal losse, gebroken stukjes.
De Typografie (the word mark): De naam, hebben we in een schreefloos font geplaatst. Dat geeft rust en een moderne uitstraling. De ‘C’ hebben we gekanteld, zodat deze dezelfde vorm heeft gekregen als de cirkel in het beeldmerk. Door de letter ‘C’ schuin te plaatsen krijgt het font een vrolijk en open karakter. Plezier, gaf je aan, was ook belangrijk uitgangspunt.
DOEL: Het individu inzicht geven in de patronen waarin hij is vastgelopen. Door middel van zachte aanraking (fysiek of meer metaforisch) herstel bewerkstelligen en tegemoet komen aan de behoefte aan heelheid, harmonie, balans en gezondheid in het leven.
Het eerste ontwerp was meteen raak op een kleine praktische aanpassing na. Ik ben er heel blij mee en ben benieuwd wat jij ervan vindt!
Op de hoogte blijven?
Neem contact met ons op
Mijn verhaal achter Coach & Cranio

