Terugkomsessie zaterdag 5 juni 'Kwetsbaarheid én Kracht'
Zelfs als we weten wat mindfulness ons kan brengen en wellicht al heeft gebracht, tóch kan het moeilijk zijn om je mindfulnessbeoefening vol te houden of opnieuw op te pakken. Dan kun je best een steuntje in de rug gebruiken.
Zoek je inspiratie, verbinding met medecursisten, of wil je je eigen beoefening weer nieuw leven inblazen? Geef je dan op voor de terugkomsessie op zaterdagochtend 5 juni aanstaande in Studio d’ Oude Bakkerij, Gildstraat 108 in Utrecht. Het thema van die sessie is Kwetsbaarheid én Kracht.
In deze blog deel ik graag de 5 tips waarmee Mila de Koning van het Centrum voor Mindfulness mij recent weer inspireerde weer met jou. Zie ze als een gids om jezelf weer op het pad van mindfulness terug te brengen.
Tip 1. Zie het als een oefening
We beoefenen mindfulness. Zie het dus ook als een oefening. Dat betekent dat je het doet met vallen en opstaan. We willen vaak snel resultaat als we met iets gaan oefenen, maar bij mindfulness werkt dit juist tegen ons. Mindfulness is geen doel op zich, maar een weg om ergens te komen. Op die weg zul je obstakels tegenkomen, zoals verveling, onrust, slaperigheid, verlangen, afkeer en twijfel. Ook zul je merken dat je aandacht steeds weer afdwaalt. Dat is niet vreemd, maar inherent aan onze geest. Zelfs mensen die jaren mediteren dwalen nog af.
Het gaat er in je beoefening niet om wát er voorbijkomt, maar om het opmerken van dat wat voorbijkomt. Opmerkzaamheid is onze beoefening. Er bestaan dus geen goede of slechte meditaties, of goede of slechte momenten van mindfulness. Waardeer je intentie en waardeer het feit dat je oefent. Als je het lastig vindt om gelijk met een lange meditatie te beginnen, neem dan een paar momenten in de dag waarbij je de aandacht laat rusten bij de adem.
Tip 2. Oefen met je hart
Met de beoefening van mindfulness trainen we de aandachtspier. Je kunt mindfulness dus zien als conditietraining voor de geest. Zoals het lichaam beweging nodig heeft, zo heeft het brein meditatie nodig om fit te worden of te blijven. Maar het beoefenen van mindfulness doe je bovenal met je hart.
Laat je hart spreken als je mediteert. Wees vriendelijk en liefdevol voor dit moment, precies zoals het zich aandient. Wees vriendelijk en liefdevol voor jezelf, precies zoals je bent op dit moment. Mediteren met je hart betekent de aangename, neutrale én onaangename ervaringen liefdevolle vriendelijke aandacht geven.
Tip 3. Laat je dagelijkse leven je beoefening zijn
Uiteraard hebben we formele oefeningen. Oefeningen waarbij we tijd vrijmaken om te mediteren. Deze oefeningen zijn een zeer krachtige ondersteuning van je meditatiebeoefening. Je kunt het vergelijken met sporten. Een half uur hardlopen of een uur in de sportschool helpen je conditie op peil te houden. Maar dat neemt niet weg dat je daarnaast niets meer hoeft te doen. Beweging in het dagelijkse leven is minstens net zo belangrijk.
Zo is het ook met mediteren. Het dagelijkse leven biedt een scala aan oefenmomenten. Gebruikmaken van deze momenten geeft je heel veel oefentijd en het is niet moeilijk om te doen. Maak eens een meditatie van eten, je tanden poetsen, douchen, autorijden. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Tip 4. Je kunt altijd opnieuw beginnen
Niets menselijkers dan goede voornemens die we laten versloffen. Erken dat dit zo werkt, niet alleen bij anderen, ook bij jezelf. Het betekent niet dat je het niet goed doet of niet graag genoeg wilt. Het betekent dat je mens bent.
Vergeef jezelf voor het feit dat je niet geoefend hebt. Breng milde, vriendelijke aandacht naar het moment en onderzoek met deze houding de gevoelens die je tegenhouden. Laat deze gevoelens eens helemaal toe. Misschien de weerzin om stil te zitten, de onrust omdat je nog zoveel te doen heb... Adem er eens mee. En zo ben je alweer begonnen!
In ieder moment ligt een nieuw begin. Maak het niet groter en moeilijker dan het is. Zodra je je aandacht richt op dit moment, ben je alweer begonnen!
Tip 5. Herinner je zelf aan wat je nodig hebt
Het is goed om iedere dag even stil te staan bij wat jij nodig hebt om het een goede dag te laten zijn. Wat is voor jou werkelijk van belang? En wat helpt je daarbij? Jezelf eraan herinneren wat mindfulness je brengt. Christina Feldman, een bekende meditatielerares, zei ooit: ‘Denk iedere dag aan waarom je dit doet. Als we ons niet iedere dag aan de voordelen van mediteren herinneren, dan doet niemand het meer!’ Het effect van onze eigen beoefening is de beste motivator voor iedere volgende beoefening.
We mediteren niet omdat het fijn is, maar omdat het leven fijner wordt als we mediteren. Waardeer jezelf voor je intenties, Waardeer jezelf omdat je oefent. Bedank jezelf voor het feit dat je tijd vrijmaakt om zorgzame aandacht te geven aan jezelf en dit moment.
Ik wens je succes met het (her)starten van je mindfulnessbeoefening. Kun je daarvoor een steuntje in de rug gebruiken en heb je ooit een mindfulnesstraining gevolgd, dan ben je van harte welkom op de terugkomsessie die gepland staat op 5 juni aanstaande.
Het is goed om te weten en te ervaren dat je niet de enige bent die worstelt met het integreren van mindfulness in je leven!
Op de hoogte blijven?
Neem contact met ons op
Mijn verhaal achter Coach & Cranio


